Studium der Lebensmittelchemie an der Universität Hohenheim/Stuttgart
Bachelorarbeit am CVUA Stuttgart
Masterarbeit am Institut für Lebensmittelchemie Universität Hohenheim/Stuttgart
Veröffentlichungen:
Poster:
45. Deutscher Lebensmittelchemikertag,
September, 1. -19, 2018, Berlin/Germany
Nina Wiedmaier-Czerny, Walter Vetter: Trennung von Triacylglyceriden mittels HPLC.
Arbeitstagung des Regionalverbandes Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft,
05. - 06. März 2019, Stuttgart Hohenheim/Deutschland
Saskia Michaelis, Nina Wiedmaier-Czerny, Stephanie Krauß, Katja Lehnert, Walter Vetter: trans-Fettsäuren am Beispiel frittierter Pommes frites von öffentlichen Veranstaltungen.
48. Deutscher Lebensmittelchemikertag,
16. - 18. September 2019, Dresden/Deutschland
Jannik Sprengel, Nina Wiedmaier-Czerny, Walter Vetter: Charakterisierung von Chlorparaffinen mithilfe der Kernresonanzspektroskopie (NMR).
48. Deutscher Lebensmittelchemikertag,
16. - 18. September 2019, Dresden/Deutschland
Nina Wiedmaier-Czerny, Walter Vetter: Besonderheiten in den GC/MS-Spektren von Furanfettsäure-haltigen Triacylglyceriden.
LChG Tweet-your-Poster-Event 2020:,
14. - 15. September 2020 (online)
N. Wiedmaier-Czerny, D. Schroth, S. Topman, A. Brill, S. Burdman, Z. Hayouka, W. Vetter: Veränderungen in der Fettsäurezusammensetzung von pathogenen Bakterien nach Behandlung mit antimikrobiellen Peptidmischungen.
49. Deutscher Lebensmittelchemikertag,
16. - 18. September 2019, Dresden/Deutschland
Ina Hottum, Nina Wiedmaier-Czerny, Walter Vetter: Enzymatische Synthese von Triacylglyceriden mit Furanfettsäuren (FuFAs) unter Einsatz der rekombinanten Lipase von Candida antarctica.
Artikel:
Jannik Sprengel, Nina Wiedmaier-Czerny and Walter Vetter (2019):
Characterization of single chain length chlorinated paraffin mixtures with nuclear magnetic resonance spectroscopy (NMR).
Chemosphere 228: 762-768 (DOI: 10.1016/j.chemosphere.2019.04.0940045-6535)
Nina Wiedmaier-Czerny, Marco Müller, Walter Vetter (2020):
Heart-cut two-dimensional countercurrent chromatography for the isolation of a furan fatty acid triacylglycerol from latex gloves and identification of further lipid compounds.
J. Am. Oil Chem. Soc. 97: 463-474 (DOI: 10.1002/aocs.12333)
Nina Wiedmaier-Czerny, Dorothee Schroth, Shiri Topman, Aya Brill, Saul Burdman, Zvi Hayouka, Walter Vetter (2021):
Detailed analysis of the fatty acid composition of six plant-pathogenic bacteria.
J. Chromatogr. B: 1162: 122454 (DOI: 10.1016/j.jchromb.2020.122454)
Peter E. Lux, Jeanine Schneider, Franziska Müller, Nina Widmaier-Czerny, Walter Vetter, Thea M. Weiß, Tobias Würschum, Jan Frank (2021):
Location and variety but not phosphate starter fertilization influence the profiles of fatty acids, carotenoids, and tocochromanols in kernels of modern corn (Zea mays L.) hybrids cultivated in Germany.
J. Agric. Food Chem. 69: 2845-2854 (DOI: 10.1021/acs.jafc.0c07571)
Nina Wiedmaier-Czerny, Dorothee Schroth, Stephanie Krauß, Shiri Topman-Rakover, Aya Brill, Saul Burdman, Zvi Hayouka, Walter Vetter (2022):
Stable isotope analysis confirms substantial changes in the fatty acid composition of bacteria treated with antimicrobial random peptide mixtures (RPMs).
Sci. Rep. 12: 11230 (DOI: 10.1038/s41598-022-13134-z)
Nina Wiedmaier-Czerny, Ina Hottum, Alicia Harter, Walter Vetter (2022):
Enzymatic generation and GC/MS data of triacylglycerols with furan fatty acids (FuFAs).
Food Chem. 395: 133627 (DOI: 10.1016/j.foodchem.2022.133627)
Nina Wiedmaier-Czerny, Olga Blumberg, Tobias Schulz, Franziska Kemmler, Natascha Titze, Katharina Wild, Walter Vetter (2022):
Microbial incubations of 8-phenyloctanoic acid and furan fatty acids in rumen fluid.
J. Appl. Microbiol. 133: 3669-3677 (DOI: 10.1111/jam.15804)
Nina Wiedmaier‑Czerny, Walter Vetter (2023):
LC‑Orbitrap‑HRMS method for analysis of traces of triacylglycerols featuring furan fatty acids.
Analytical and Bioanalytical Chemistry 415: 875–885 (DOI: 10.1007/s00216-022-04480-y)
Edward Rudt, Christian Faist, Vera Schwantes, Nele Konrad, Nina Wiedmaier-Czerny, Katja Lehnert, Shiri Topman-Rakover, Aya Brill, Saul Burdman, Zvi Hayouka, Walter Vetter, Heiko Hayen (2024):
LC-MS/MS-based phospholipid profiling of plant-pathogenic bacteria with tailored separation of methyl-branched species.
Anal. Bioanal. Chem. 416: 5513-5525 (DOI: 10.1007/s00216-024-05451-1)
Edward Rudt, Christian Faist, Vera Schwantes, Nina Wiedmaier-Czerny, Katja Lehnert, Shiri Topman-Rakover, Aya Brill, Saul Burdman, Zvi Hayouka, Walter Vetter, Heiko Hayen (2025):
Effects of antimicrobial treatment with random peptide mixtures on the phospholipid composition of plant-pathogenic bacteria.
Anal. Chim. Acta 1342: 343680 (DOI: 10.1016/j.aca.2025.343680
Vorträge:
Arbeitstagungen 2022 Gemeinsame Online-Vortragsreihe der Regionalverbände und der AG JLC,
29. - 30. März 2022 (online)
Nina Wiedmaier-Czerny, D. Schroth, S. Krauß, S. Topman-Rakover, A. Brill, S. Burdman, Z. Hayouka, W. Vetter: Fettsäurebestimmung verschiedener Bakterienstämme vor und nach Behandlung mit antibakteriellen zufälligen Peptidmischungen (RPMs).